Föreningen

Djurgårdens IF Bandyförening är en av 20 idrottsföreningar inom Djurgårdsalliansen i Stockholm. Djurgårdens varumärke är världsberömt och vi är mycket stolta att verka under Djurgårdsskölden. Alliansföreningen är ett gemensamt forum för alla DIF:s föreningar. Den arbetar för alla föreningarna och strävar efter att följa deras verksamhet. DIF-alliansens styrelse är föreningens övergripande organ.

Djurgårdens IF Bandy bedriver idag sin verksamhet samt spelar sina hemmamatcher på Östermalms IP. Föreningen består i nuläget av två herrlag (representationslaget i division 1 och B-laget i division 3), ett ungdomslag, och skridskoskolan (skridskokul) där barn får lära sig att åka skridskor och prova på att börja spela bandy.

Kontakt
Sportchef: Eric Runbäck 070 458 90 40
Ungdomsansvarig: Finn Persson bandyskola@difbandy.se eller djurgarden@skridskokul.se 073 999 76 86
Division 3-laget: Magnus Forslund magnus.forslund@difbandy.se 070 841 74 56
Marknad och sponsring: marknad@difbandy.se
Mail: kontakt@difbandy.se

Styrelse
Ordförande: Anton Dahlberg
Ledamöter: Eric Runbäck, Magnus Forslund och Finn Persson
Suppleant: Kennet Eriksson

Föreningsfakta

Klubbnamn: Djurgårdens IF Bandyförening
Hemmaarena: Östermalms IP, Stockholm, Sverige
Bildades: 1891
Serie: Division 1 Östra
Supporterförening: Järnkaminerna
Klubbfärger: Blårandiga

Antal SM-guld: 2 stycken (1908, 1912)
Antal SM-finaler: 7 stycken (1908, 1909, 1911, 1912, 1914, 1916, 1930)
Antal Allsvenska säsonger (nuvarande Elitserien): 8 stycken
Placering i maratonligan: 41

Djurgårdens IF Alliansföreningen: www.difalliansen.com
Järnkaminerna: www.jarnkaminerna.se

Djurgårdens IF Bandy: www.difbandy.se
Djurgårdens IF Bandy på Twitter: www.twitter.com/difbandy
Djurgårdens IF Bandy på Instagram: www.instagram.com/difbandy

Värdegrund – Djurgårdens IF

År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. 2016 antog alla föreningar gemensamt en styrande värdegrund för alla alliansföreningar. Den består av en vision och en position som uttalar en evig strävan att vara den ledande idrottsföreningen i Sverige, med ambitionen att vara bäst på att få människor att växa. Det är den fyr som ger riktning för oss och alla som vill verka med vårt namn. Vår karta är våra nio framgångsprinciper. Djurgårdens IF Bandyförening följer således följande värdegrund.

Vår vision
’’DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING FÅR MÄNNISKOR ATT VÄXA
GENOM IDROTTENS GEMENSKAP, FÖR SAMHÄLLETS BÄSTA’’

• För oss är idrott något som får människor att växa.
• Vi ger en gemenskap och en utvecklande väg för att hantera utmaningar.
• Vi visar att rättvisa förutsättningar bygger både individer och samhälle.

Vår position
’’STOCKHOLMS STOLTHET – SVERIGES LEDANDE IDROTTSFÖRENING’’

• Vår ambition är att alltid vara den ledande idrottsföreningen i Sverige och en symbol för Stockholm.
• Vi agerar nytänkande för att utveckla våra idrotter, vårt sociala ansvar, vår attraktionskraft och gemenskap.
• Vi vågar ta ställning och visa vägen.
• Sprider stolthet.

Våra nio framgångsprinciper
De är vår vägledning och ska genomsyra all verksamhet. De är likt vision och position en evig strävan och inget man blir klar med. De ska styra riktningen på våra beslut och inspirera till aktiviteter. De är även en personlig inspiration för varje djurgårdare.

1. Stå upp för rättvisa – Vi låter idrottens ideal genomsyra allt vi gör.
2. Tydligt ledarskap – Vi visar vägen med höga ambitioner, lyhördhet och civilkurage.
3. Tar socialt ansvar – Vi breddar idrottsintresset, erbjuder tillhörighet och är en aktiv positiv kraft i samhället.
4. Professionell inställning – Vi strävar efter hög kompetens, kvalitet och att lära oss i allt vi gör.
5. Goda förebilder – Vi visar respekt, värdighet och är stolta djurgårdsambassadörer.
6. Varm gemenskap – Vi är välkomnande, omtänksamma och lyfter varandra
7. Alltid visa vilja – Vi slutar aldrig kämpa och ser vilja som talang.
8. Uppmuntra mod – Vi utmanar det invanda, vågar testa nytt och är innovativa.
9. Glädje och kärlek – Vi delar entusiasm, inspiration och hopp.

För mer info och en längre samt utförligare beskrivning om Djurgårdens idrottsförenings värdegrund, besök www.difalliansen.com/varderingar/.

Historia

Djurgårdens IF bildades officiellt den 12 mars 1891 på ett kafé i kvarteret Alberget på Djurgården. De flesta av grundarna var ungdomar, flertalet under 20 år – och huvudsakligen bosatta i Djurgårdsstaden – en liten stadsdel som då låg ungefär där Gröna Lund ligger i dag. Anledningen till föreningsbildandet var en annalkande idrotts- och gymnastiktävling av större format. Den 22-årige John Jansson ansåg att de flitigt idrottande Djurgårdsborna borde vara med och sammankallade ett antal intresserade. Ett tjugotal ungdomar kom till mötet där föreningens namn fastställdes till Djurgårdens IF, med initialerna D.I.F. Inträdesavgiften bestämdes till 50 öre – och månadsavgiften till 10 öre. Personer från andra stadsdelar fick inte vara med, med undantag för sådana som tidigare bott på Djurgården.

Djurgårdens IF bandysektion bildades någon gång runt början på 1900-talet (såvitt vi vet). Men det var inte förrän 1991 (hundra år efter bildandet) som Djurgårdens IF ombildades till en alliansförening som idag består av 20 ekonomiskt fristående föreningar. Samtliga idrotter fick bilda egna föreningar, med eget ekonomiskt och sportsligt ansvar, som en konsekvens av de ekonomiska problem som Djurgårdens IF drabbades av i slutet av 1980-talet. Då höll ekonomiska problem inom en förening på att sätta hela DIF i konkurs.  Problemen klarades ut men styrelsen tog konsekvenserna, och för att de här problemen inte skulle kunna upprepas föreslogs att DIF ombildades till en Alliansförening. Beslutet antogs enhälligt på årsmötet 1990.

Djurgårdens IF Bandy tog sig till SM-final 1908, 1909, 1911, 1912, 1914, 1916 och 1930 av vilka man vann en, 1908 och en, 1912, blev oavgjord; mästerskapet 1912 delades med finalmotståndaren IFK Uppsala (enligt dåvarande regler skulle ett oavgjort resultat leda till att man spelade en ny match (omspel) ett senare datum, men på grund av blidväder fanns det ingen is att spela på varför bandyförbundet beslöt att de två lagen skulle dela på segern).

Djurgårdens var ett av lagen som deltog i bandyturneringen i Nordiska spelen 1905, där Djurgården förlorade finalen mot Uppsala HK.

Djurgårdens fanns med i Sveriges högsta serie säsongen 1931, då seriesystemet för bandy i Sverige startade. Klubben har spelat åtta säsonger i Sveriges högsta serie, senast säsongen 1965/1966.

På 1930- och 1940-talet spelade damlaget mot andra klubbar i Stockholmsområdet. Man jobbade för att ordna en riksserie även på damsidan, men det kom inte till förverkligande på den tiden.

Djurgårdens IF Bandyförening bedriver sin verksamhet på Östermalms IP sedan säsongen 2017/2018.

Djurgårdens IF Bandy 1965.
Stockholms stadion. Senast Djurgårdens IF Bandy spelade i Allsvenskan.


Svenska mästare 1912-03-17.
IFK Uppsala – Djurgårdens IF Bandy 1-1 (1-0) Råstasjön, Råsunda, Solna. Mästerskapet delades. Djurgården: Knut Gustafsson, Ragnar Wicksell, Karl Öhman, Erik Lavass, Götrik Frykman, Folke Wahlgren, John Söderberg, Sten Söderberg, Karl-Gunnar Karlsson/Arnö, Gunnar Säwensten (1), Ivar Friberg.


Svenska mästare 1908-03-01.
Djurgårdens IF Bandy – Östergötlands BF 3-1 (1-0), Idrottsparken, Norrköping. Djurgården: Bror Modén, Gunnar Friberg (1), Karl Öhman, Algot Nilsson, Götrik Frykman, Birger Walla, Arvid Spångberg, Ivar Friberg (1), Erik Lavass, Erik Andéhn, Gunnar Johansson/Säwenstam (1).

För mer djurgårdshistoria besök difarkivet.se.

Årsredovisning

Årsbokslut