SM-final 1912

Bandysäsongen 1912 går till historien som säsongen då Djurgården Idrottsförenings bandysektion vann sitt andra Svenska Mästerskap genom tiderna. Eller hur var det nu?

Historik

Den första titeln bärgades 1908 efter en seger med 3-1 mot Östergötlands BF på Idrottsparken i Norrköping. Då hette målskyttarna Gunnar Friberg, Ivar Friberg och Gunnar Johansson/Säwenstam.

Fyra år senare var det dags för final igen. Den här gången stod IFK Uppsala på andra sidan. Matchen spelades på Råstasjön i Solna och i första halvlek så tog IFK från Uppsala tog ledningen i den första halvleken. I den andra halvleken klev de stora matchernas man, våran allas Gunnar Säwensten fram och kvitterade för blåränderna. Matchen slutade 1-1 vilket på den här tiden innebar omspel. Något omspel blev det dock inte då Råstasjön till den andra matchen helt sonika hann smälta. Detta medförde att mästerskapet 1912 delades mellan Djurgården och IFK Uppsala.

Djurgårdens lag:
Knut Gustafsson, Ragnar Wicksell, Karl Öhman, Erik Lavass, Götrik Frykman, Folke Wahlgren, John Söderberg, Sten Söderberg, Karl-Gunnar Karlsson/Arnö, Gunnar Säwensten, Ivar Friberg

Nutid

För att hylla och uppmärksamma att det är 110 år sedan SM-finalen mellan Djurgårdens Idrottsförening och Idrottsföreningen kamraterna Uppsala som aldrig avgjordes så har lagen kommit fram till att det är dags att mötas igen:

Djurgårdens IF – IFK Uppsala
Lördag 19/02 – 2022, 17:30 på Östermalms IP

Till matchen kommer Djurgården att spela i speciellt framtagna retrotröjor som enbart kommer användas i just den här matchen. Tröjorna kommer sedan att säljas efter att matchen är slut.